Mire kell odafigyelnünk ?

A hidegburkolatok kiválasztásánál?

– gres lapok: kőszemcsék, epoxigyanta agyag és földpát finom szemcséit nagy nyomással összepréselve, majd kiégetve készítik, ellenállóbbak a természetes anyagoknál, színes változataiban fémoxidok is találhatóak; strapabíró, nagy kopásállóságú lapok, a lap teljes vastagságában azonos anyagú, kedvező árú és igen magas árú és minőségű lapok egyaránt kaphatóak
– mázas gres lapok: a gres alap felületére máz réteg kerül; strapabíró termék
– terrakotta /Cotto/ lapok: agyag lapok; jellegzetes agyagszínűek, vöröses és sárgás változatai kaphatóak
– mázas vörös kerámia lapok: kerámia alapú lapok mázas felülettel, a máz képezi a kemény, ellenálló felületet a vörös kerámia hordozó gyengébb, mint a máz; a leginkább ismert és kedvelt anyagok, színben és árban bárki könnyen találhat magának megfelelő terméket
– mázas fehér kerámia lapok: a fehér kerámia hordozó jóval erősebb a vörös kerámiánál; strapabíró burkolatok kerámia mozaik: hálóra ragasztott mázas vagy máz nélküli kerámia darabokból áll; gyorsan kialakítható velük a minta, gazdag szín és formaválaszték jellemzi őket
– üvegmozaik: hálóra ragasztott, általában 2 x 2 cm-es üveg darabok, íves felületek burkolására is alkalmas; gyorsan kialakítható belőlük a minta, gazdag szín jellemzi őket, arany- és ezüst fóliával kombináltak is kaphatóak; az igazán mutatósak meglehetősen drágák, de találhatunk kedvező árú színeket is.
– az agglomerátum: márvány vagy gránit agglomerátum – darabkák – egymáshoz préselésével, ragasztásával előállított burkoló lapok; színválasztékuk gazdag, kedvező az áruk természethű mű lapok: új irányzat mesterségesen állítanak elő, a természet folyamataihoz hasonló eljárással a burkolatok anyagait; általában drágábbak, mint a természetes lapok.
– a természetes kőburkolatok/márvány, gránit, mészkő, kvarcit/sérülékenyek, felületkezelés nélkül nem fagyállóak.

……   lerakásánál?
Első lépés lerakásnál a megfelelő alap kialakítása.A burkoló lapok között minden esetben fugát kell hagyni, hiszen a merev testek hő hatására tágulnak. Ha kalibrált lapokat fektetünk, minimál fugával (kb. 1 mm) kell illesztenünk a lapokat. Az ilyen lapok lerakásával csak gyakorlott szakembert bízzunk meg.
Fagyálló lapokhoz fagyálló ragasztót használjunk, mert csak így lesz a burkolat ténylegesen fagyálló. Ha flexibilis ragasztót használunk, a fugázó is legyen flexibilis. Ne feledkezzünk meg a dilatációs hézagokról sem, nagyobb felületeken 5 méterenként szükséges dilatációs (hőtágulási) hézagot hagyni. A burkolattervezésénél kérjünk tanácsot a szakembertől, mert apró trükkökkel láthatatlanná tehetőek a hőtágulási hézagok.
A flexibilis fugázó nem alkalmas a dilatációs hézagok kitöltésére, szilikont használjunk. Az alapanyagokon feltüntetett kötési időket mindig tartsuk be.

Mit is jelent az……    I. osztályú termék?
Az első osztályúnak minősített termékek között is megengedett a nem hibátlan lapok és dekorok néhány százaléka, de az ellenőrzés során a hibás lapok száma nem lehet több, mint a legyártott mennyiség 5 %-a. A szabványt a vevők sokszor el sem akarják fogadni, amikor reklamálnak, mert annál kritikusabban vizsgálják a minőséget. Például repedésnek az számít, ami szemmagasságból, 2 m-ről és 40 W-os világításnál is észlelhető felületi sérülés (EN 10545-11). A legtöbb általunk forgalmazott burkolólapok gyártói igényszintje a saját minősítési rendszerükben a szabványnál szigorúbb. Ez az oka annak, hogy vannak olyan gyárak, amiknek még a másod osztályú termékei is megbízhatóbbak, mint egy elavult technológiával és igényszinttel termelő gyár első osztályú lapjai.

……………….      MS minőség?
Háromnegyedrészt 2. osztályú lapok, negyedrészt 3. osztályú lapok együttese.
1.) Előfordulhatnak felületi hibák (mázhiány, mázhiba, lyukas, “tűszúrásos felület”, színárnyalat eltérés, stb.)
2.)  Méret eltérés, vagy egyéb deformációs hiba (például oldalról nézve görbe, “hasas” a lap)- ezt leszámítva egyéb tulajdonságaiban nem különbözik. Elsősorban olyan helyeken érdemes alkalmazni, ahol fontos, hogy burkolat legyen, de az esztétikában kompromisszumot tudunk kötni. Tipikusan ilyenek az alárendelt helyiségek otthonunkban: pl. kamra, mosókonyha, gardrób, garázs, műhely.
+ Az I. osztályú burkolat árához képest akár 20-50%-kal olcsóbban is megkapható.

………………..       kopásállóság?
A kopásállóságot az MSZ EN-154 alapján határozhatjuk meg. A burkolatokat felhasználási területeik alapján a szabvány a következő osztályokba sorolja:
PEI I- II: Gyenge kopásállóság. Főleg falicsempék. Kopásállóságuk miatt járófelülethez nem megfelelőek, de saját felelősségre, kizárólag fürdőszobában használhatóak.
PEI III: Közepes kopásállóság. Lakások, családi házak kopásnak kevéssé kitett belső helyiségeiben, pl. lakó-, háló-, fürdőszobákban javasolt.
PEI IV: Erős kopásállóság. Lakások, irodák erősebb kopásnak kitett felületein: előszobákban, közlekedőkben, teraszokon stb., illetve nem nagy forgalmú középületek helyiségeinek kül- és beltéri burkolataként is megengedett.
PEI V: Kiemelkedő kopásállóság. Közösségi terek / pl. lépcsőházak/, közintézmények / pl. irodák, üzletek/erősebb kopásnak kitett felületein is jól bevált lapok.

…………………      fagyállóság?
A hazai időjárási viszonyok mellett a fagyálló lapok vízfelvétele alacsonyabb kell legyen, mint 3 térfogatszázalék. A gres lapok vízfelvétele még ennél is kisebb: 0,5 %. Ha természetes kövekről beszélünk ez az érték 5 %-ot mutat.Egyszerűbben megfogalmazva, a burkolatok akkor fagyállóak, ha nem engednek szerkezetükbe vízcseppet, mely a fagyás következtében szétfeszítené a burkolatot.

…………………      kaliber és tónus?
Ezeket az adatokat nem tüntetik fel a katalógusokban. Nem is tehetik a gyárak, hiszen ez gyártásonként változik. A gyár kötelessége, hogy erről tájékoztassa a partnereit, ők pedig a vevőiket, hogy egy megrendelésen belül egyforma méretű és tónusú lapokkal lássák el. Az is lehet, hogy később az a méret és tónus újra lekerül a gyártósorról, de mégis más kalibrációs és tónusos jelölést kap. Amennyiben a vevő pótlólagos rendelés esetén nem jelzi pontosan a termék nevét, gyártási dátumát, tónusát és kalibrációját, mely betű és számsor a doboz oldalán található, nem lehetséges, hogy ugyanazt a terméket kapja.

…………………     méretezés?
A gyár által megadott méret a dobozon és a katalógusban leírthoz képest is különböző lehet, hiszen ugyanaz a lap egyszer 33,3×33,3 vagy 33×33-as méretben is feltüntetésre kerül. A viszonylagos mérettartás éppen úgy, mint a tónus, csak egy gyártási cikluson belül jellemző és azt a gyárak betűvel vagy számmal, esetleg a kettő kombinációjával jelölik. Azonos termelési cikluson belül az átlagos méretektől való eltérések nagysága 0,5 – 1,5 %-ig megengedett. Ez egy 30×30-as lapnál 1,5 mm-t is elérhet, nem beszélve a különböző időpontokban, akár hónapos vagy éves elétéréssel gyártott lapokról, ahol ez akár 5-8 mm is lehet. Az átlóból kell mérni a derékszögűséget, a felületi és a sarki görbeséget/egyenességet, ami +/- 0,5 % és +/- 1 % között lehet az alapanyagtól függően. Egy 50×50-es porcelán lapnál ez 3,5 mm-nél is többre rúghat. A sarkok görbesége +/- 0,8 % lehet. Ezen adatokból következik, hogy a még mindig divatos sakktábla minta csak akkor kirakható, ha előtte a gyárral a különböző időpontokban és színben (pl. vörös és fehér) gyártott lapok mérete összehasonlításra kerül és a méretbeli különbség megfelelő fugatávolsággal kiküszöbölhető.

Mi is az ……….     az antibakteriális WC?
A D-ÉG WC-ülőkék alapanyaga cellulóz-műgyanta granulátum, amely magas hőmérséklet és nyomás hatására pórusmentes nagyszilárdságú anyaggá áll össze. Felülete rendkívül sima, nehezen tapad rá a szennyeződés, könnyen tisztán tartható, higiénikus. A gyár még tovább fokozta az egészségügyi szempontból kiemelt fontosságú termék biztonságát: az alapanyagba ezüst alapú adalékot kevernek, ami fokozottan gátolja a baktériumok szaporodását. A minőségi alapanyagból adódóan a D-ÉG WC-ülőke nagy teherbírású, nem karcolódik, fénye és színe hosszú éveken keresztül változatlan marad. A termék nemcsak a felhasználóknak nyújt magas komfortot, megkönnyíti a szerelők munkáját is. Az ülőkék törhetetlen zsanérját úgynevezett Quick System anyával látták el. Az anyát nem kell végigcsavarni a zsanér menetorsóján, hanem mint egy csipeszt, kinyitva fel kell tolni a csavar mentén, és csak a végén kell pár fordulattal megszorítani. Ezzel a technológiával a szerelés néhány másodpercet vesz igénybe.

………………..       a csaptelep?
A csaptelepek a hálózatból érkező hideg és meleg vizek keverésére szolgálnak – ezért gyakran keverő-csapnak is nevezik őket. A csaptelepek jellemzően sárgarézből készülnek öntéssel, amelyet leggyakrabban nikkel-króm bevonattal látnak el. A csaptelepek – a használat helyétől és az elképzelésektől is függően – eltérő funkcionalitással és kialakítással készülnek. 4 főbb típusa: Gombos (tekerős) csaptelep, Egykaros csaptelep, Nyomógombos csaptelep, Infra vezérlésű csaptelep.

………………..       a zuhanykabin?
A fürdőszoba mára nem csak a tisztálkodás lehetőségét jelenti a lakásban, hanem – az új igények egyre komfortosabb kiszolgálásával, valamint a csaptelepek, zuhanykabinok, hidromasszázs kabinok és kádak, valamint a gőzkabinok esztétikus és különböző stílusokhoz igazodó kialakításával – egyre inkább a relaxálás, kikapcsolódás és ellazulás helyszínévé kezd válni. Ezen új trend talán leginkább szembetűnő elemei a hidromasszázs és gőzkabinok, valamint hidromasszázs kádak. Kiemelt jelentőségű a design és stílus, hiszen ha megvesszük a zuhanykabinunkat vagy kádunkat, azt nem csak használni fogjuk, hanem gyönyörködni is szeretnénk a kialakításukban, így illeszkedniük kell a helyiség, illetve a lakás hangulatához. A Sanimix Kft. egyedülálló választéka és szakértelme csaptelepek, zuhanykabinok, hidromasszázs kabinok, valamint gőzkabinok terén biztosíték arra, hogy nem csak hasznos és élvezetes, hanem esztétikus terméket is vásároljon, mely ékköve lehet a fürdőszobájának, sőt, az egész lakásának. Egy új zuhanykabinnal átalakíthatja fürdőszobájának hangulatát!

……………….      a hidromasszázs kabin?

A fürdőszoba mára nem csak a tisztálkodás lehetőségét jelenti a lakásban, hanem – az új igények egyre komfortosabb kiszolgálásával, valamint a csaptelepek, zuhanykabinok, hidromasszázs kabinok és kádak, valamint a gőzkabinok esztétikus és különböző stílusokhoz igazodó kialakításával – egyre inkább a relaxálás, kikapcsolódás és ellazulás helyszínévé kezd válni. Ezen új trend talán leginkább szembetűnő elemei a hidromasszázs és gőzkabinok, valamint hidromasszázs kádak. Az egyszerűbb hidromasszázs kabinok két fő csoportja az akril hátfalas és üveghátfalas kabinok. A hidromasszázs kabinok alcsoportjainak tekinthetők a mély illetve az alacsony tálcás verziók. A hidromasszázs kabinok hátfalába, illetve oldalfalába masszázs fúvókákat szerelnek, melyekkel a víznyomás erősségének állításával masszírozhatjuk a testünket. A hidromasszázs kabin fúvókák darabszáma típustól és kialakítástól függően változhat. Az üveg vagy akril hátfalas hidromasszázs kabin közötti választást az esztétikum és praktikum határozhatja meg. A hidromasszázs kabinok hasznos és kellemes tartozéka az esőztető zuhanyfej, melyet sokan trópusi zuhanynak is hívnak. Ezen a fejen keresztül azonos nyomás mellett egy nagyobb felületen folyik a víz így egy valódi relaxáló trópusi esőben lehet részünk, így tényleges ellazulásban lehet részünk a hidromasszázs kabinban.

………………       a gőzkabin?
A zuhanykabinok, illetve a hidromasszázs kabinok felszereltebb változata a gőzkabin: mindazzal a kényelmi funkciókkal és extrákkal fel vannak szerelve, mint az elektronikás hidromasszázs kabinok, azzal a plusszal, hogy gőzfürdő funkció is helyet kapott az extra listán. A gőzkabinokkal elérhető gőz élettani hatásai és a gőzfürdő előnyei részletesen olvashat oldalainkon. A gőzkabinok vezérlő egységén be lehet állítani a gőz hőfokát maximum 60 Celsius fokra, illetve a gőzölés idejét is. A gőzkabinban található biztonsági berendezés megakadályozza a túlzott idejű és hőmérsékletű gőz képződését.

JÓ TUDNI ………….

TÓNUSOK: A bemutató paneleken lévő minták tónusa, kalibrációja csak tájékoztató jellegű. Bizonyos termékeknél szándékosan keverik a tónusokat a különféle stílushatások elérése érdekében.

KALIBRÁCIÓK: Greslapok esetén a normák +,- 0,6%-os eltérést engedélyeznek. Ez egy 30×30 lapnál 1,8mm-t jelent. Javasolt a 4-6 mm-es fuga alkalmazása.

GÖRBÜLET: A felület görbületének eltérése a vízszinteshez képest +,-0,5% lehet a normák szerint

KLINKER: Kötelező érvényű a 7-10 mm-es fuga a fagyállóság és a hőtágulás miatt.

A klinker kalibrációja: extrudált és nem préselt gyártásról lévén szó, a klinker nem kalibrált. A klinker tónusa: rusztikusabb hatás elérése érdekében nem tonalizálják. A különböző ásványi színezőanyagok alkalmazása kiemeli ezt a hatást. Az esztétikai hatások nagyobb homogenitása miatt a burkolást 4-5 doboztól válogatva kell elvégezni.

MINŐSÉGI REKLAMÁCIÓK: Csak az első osztály garanciális, csak abban az esetben, ha a csempe nem került még burkolásra és a hiba 1m távolságból látható!

SPECIÁLLIS ELEMEK DEKOROK: Mivel az alaplaphoz képes más kemencékben, hőmérsékleten és égetési időtartam alatt történik gyártásuk, gyakorlatilag lehetetlen az alaplapokkal egységes tónust elérni.

Szivünk csücske, a terasz

A kerti burkolatok különös gondosságot igényelnek.

A szép kert egyik éke a természetbe illő burkolat. Fontos hogy színével harmóniába kerüljön a természettel, növényeinkkel. Ez persze nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy színes burkolatunk legyen. Bátran bánhatunk a színekkel, ha a kert összhangja megengedi, de ugyanolyan hangsúlyos lehet, ha egyszínű visszafogott burkolatot választunk. Azonban a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat kertünkben, élvezzük a látványát, energiáját, legyen szó elvonulós menedékhelyről , vagy aktív tevékenységi helyszínről.
Alapvető dolog, hogy lerakás során 1-2%-os lejtésük legyen a csapadékvíz elvezetése céljából. Természetesen csak fagyálló lapokat használhatunk, hiszen kizárólag ezek bírják a téli hónapok fagypont alatti hőmérsékletét.
De mit is jelent az, hogy fagyálló egy lap? – lásd honlapunkon a Termékek fül alatt a Termékismertető-ben.
Ugyanitt találhatóak lerakási ötletek különböző méretű, illetve több mérettel rendelkező padlólap családok esetében. A képen látható Restauri család több színárnyalata/képen Porpora/ személyesen is megtekinthető áruházunkban.